Конференція на пошану Івана Франка

У рамках відзначення 160-ої річниці від дня народження та 100-річчя від дня смерті І. Франка 18 жовтня в Рогатині відбулася ІV Регіональна наукова конференція «Рогатинська земля: історія та сучасність». Організували її освітяни з ініціативи Львівського земляцтва братів-Рогатинців за підтримки місцевої влади.

У конференції взяли участь львівські та івано-франківські науковці, освітяни з Рогатина, краєзнавці з Бережан, співробітники Національного заповідника «Давній Галич». З цікавими доповідями про життєвий і творчий шлях Івана Франка виступили львів’яни – доктор історичних наук, професор історії, проректор Львівського торговельно-економічного університету Степан Гелей, доктор філології, професор Львівського національного університету ім. І. Франка Михайло Гнатюк, доктор історичних наук, професор Інституту народознавства НАН України Роман Кирчів, професор кафедри соціальної та економічної географії ЛНУ ім. І. Франка Степан Кузик, письменники Роман Коритко та Зиновій Легкий, краєзнавець, член управи Львівського земляцтва братів-Рогатинців Ярослав Польовий, гості з Івано-Франківська – доктор філологічних наук, професор ДВНЗ «Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника» Роман Голод, доктор філологічних наук, професор Івано-Франківського інституту післядипломної педагогічної освіти Марія Федунь, отець Орест Смицнюк (м. Івано-Франківськ).

Про творчі взаємини І. Франка з бережанцями, відзначення роковин Великого Каменяра у Бережанах Тернопільської області розповіли учений секретар Державного історико-архітектурного заповідника Надія Волинець, директор музею Б. Лепкого Ірина Ухман, краєзнавець Ігор Крук. Завідувач інформаційно-видавничого відділу Національного заповідника «Давній Галич» Любов Бойко та завідувач науково-дослідного відділу установи Марія Костик виголосили доповіді «Питання етнографії та краєзнавства у працях Івана Франка» та «Іван Франко – дослідник історії і культури українського народу». Про ставлення І. Франка до галицького фемінізму розповіла заслужений вчитель України Віра Мединська з Рогатина, а свою творчу роботу про Каменяра прочитала учениця 11 класу Рогатинської гімназії імені Володимира Великого, переможець Міжнародного конкурсу «Мій рідний край» Ганна Бордун. Як запевнили організатори заходу, доповіді учасників конференції будуть опубліковані в окремому збірнику.

Іван Франко створив цілу епоху в культурі. Важко назвати ділянку, в якій би не виявилась невичерпна енергія цього невтомного просвітителя. Як зазначали науковці, творча спадщина видатного письменника, науковця, публіциста, громадського діяча буде зібрана в 100-томному виданні.

Любов БОЙКО.

Expeditions

Експедиції

У 2000 р. була створена Комплексна науково-дослідницька експедиція Заповідника. Науковим консультант...

28 Mar 2011 Hits:4002

Read more

Architecture

The Castle of Halych

The prominent historian, one of the researchers of ancient Halych A. Petrushevych considered, that t... Read more

05 Apr 2011 Hits:15600

Churches of the Karmelits

In the war-time in 1655 the church and the buildings of the monastery were blasted and emptied. The ... Read more

02 Apr 2011 Hits:15235

The Churche of the Nativity

Nobody of researchers was lucky enough to set the date of the constructions of the church, although ... Read more

02 Apr 2011 Hits:1741