«Галицький сакрарій» презентовано у Музеї етнографії

22 квітня з Богослужіння у церкві Всіх Святих на території Музею етнографії Національного заповідника «Давній Галич», яке відслужили декан Галицького деканату УГКЦ о.Ігор Броновський та сотрудник церкви Різдва Христового міста Галича о. В.Кузюк, розпочалася презентація виставки «Галицький сакрарій», яка представляє унікальну колекцію старовинних речей церковного ужитку, церковних та хатніх ікон і образів, священичий одяг початку минулого століття, які є результатом роботи етнографічного загону відділу фондів Заповідника на теренах Галицького опілля.
– Зважаючи на те, що на виставці представлено цілий ряд унікальних сакральних предметів, які належали церквам Галицького деканату, церква має намір і надалі тісно співпрацювати з науковцями Заповідника, – зазначив благословляючи дійство о.Ігор Броновський. – Ми готові й надалі співпрацювати з етнографами, релігієзнавцями, істориками, адже тільки, спільними зусиллями збережемо надбання нашого народу, з яким матиме змогу познайомитись не одне покоління українців, – підкреслив священик.
З історією церкви Всіх Святих, побудованої на початку ХХ століття і перенесеної до Музею із села Поплавники познайомили присутніх завідувач відділу «Музей етнографії» Леся Михальчук та молодший науковий співробітник відділу Роман Коновалов.
Про особливості та результат роботи етнографічного загону постійно діючої комплексної науково-дослідної експедиції, маршрутом якого було охоплено Галицький, Калуський, Тисменицький та Рожнятівський райони розповіла провідний науковий співробітник відділу фондів Заповідника, кандидат історичних наук Мар’яна Бацвін, зосередивши основну увагу на зборі речей сакрального вжитку при обстеженні храмів опільського краю, серед яких найстаріша дерев’яна церква ХVIII у селі Перлівці, Галицького району, які й увійшли до експозиції виставки «Галицький сакрарій».
– Твори сакрального мистецтва, які ми сьогодні презентуємо є національним багатством нашої держави, – наголосив, відкриваючи виставку, заступник генерального директора з наукової роботи Семен Побуцький, – їх популяризація допоможе глибше збагнути духовне підґрунтя, на яке ми опираємося у своєму прагненні духовного відродження.

Ярослав Поташник

Image Gallery

  • Image folder specified does not exist!
  •  

Expeditions

Експедиції

У 2000 р. була створена Комплексна науково-дослідницька експедиція Заповідника. Науковим консультант...

28 Mar 2011 Hits:4002

Read more

Architecture

The Castle of Halych

The prominent historian, one of the researchers of ancient Halych A. Petrushevych considered, that t... Read more

05 Apr 2011 Hits:15600

Churches of the Karmelits

In the war-time in 1655 the church and the buildings of the monastery were blasted and emptied. The ... Read more

02 Apr 2011 Hits:15235

The Churche of the Nativity

Nobody of researchers was lucky enough to set the date of the constructions of the church, although ... Read more

02 Apr 2011 Hits:1741