Закодована енергія доброго світла. З презентації поетичної збірки Оксани Кузів «В закапелках душі»

В закапелках душі надхмарної,
В закамарках думки надвільної,
Я літатиму понад хмарами
І у серці завжди буду вільною.

Відчиняєш комірчину її душі, а там – повно-повнісінько всього: і радість буття, і біль, і тихе щастя, і гірка сльоза… Та найбільше, мабуть, її – Любові до всього сущого. Господоньку, так це ж цілісінький скарб, битком наповнений думками, ідеями та мріями, котрі заховані так далеко від людських очей!
Мозок витягає їх зі сховку, як дорогоцінне серцю надбання… Приміряє… нині одне зодягне, завтра – інше… І кожне з них – наче нове… Хоча, ні, – призабуте старе, що личить і новому дню…
Отак, виймаючи із закапелків душі себе, зодягаючи у слово, аби і ви могли зазирнути у її сутність, пише Оксана Кузів.
Вона народилася у місті Бурштин. Сьогодні живе і працює в Івано-Франківську. Закінчила Львівський державний університет ім. І. Франка за спеціальністю викладач української мови та літератури. Працювала літературним редактором у газеті «Салон-плюс», коректором в обласних газетах «Івано-Франківський оглядач» та «Вечірній Івано-Франківськ», кореспондентом у Богородчанському часописі «Слово народу». Член НСЖУ з 2013 року.
ЇЇ літературний дебют відбувся 2014 року, коли побачила світ книжка прози «Адамцьо», яка була визнана «Книжкою року у молоді Прикарпаття, 2014 р.». А цими днями в картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулася презентація дебютного видання у царині поезії, збірки віршів «В закапелках душі».
Понад дві сотні віршів, а точніше 221, налічує збірка. І кожен поетичний рядок тяжіє до духовно-релігійного, молитовного контексту, де пережитий нею біль стає духовним віршем, світлом, а не чимось суто матеріальним, вторинним, сурогатом грубих енергій.
Впродовж всієї зустрічі, до організації якої долучились працівники Заповідника, Центральної районної бібліотеки та вчителі української мови і літератури загальноосвітніх шкіл району поетеса ділилася не болем, а тихим і добрим світлом, яке сіє між людьми. І тим, хто здатен побачити, відчути його, – ставало світліше, бо ближче до віри, надії, любові, до Всевишнього.
І щирими були слова подяки за зустріч, висловлені завідувачем методичного центру відділу освіти районної державної адміністрації Оксаною Совин та ведучими – директором Районної ЦБС Іванною Сорочинською та завідувачем науково-освітнього відділу Заповідника «Давній Галич» Ярославом Поташником.
Поетична збірка О. Кузів «В закапелках душі» щойно побачила світ. та вже знайшла своїх пошановувачів. І якщо ця книжка потрапить до рук читачеві, скажу словами автора передмови поета Ігоря Павлюка: «…для щастя потрібно дуже мало: усвідомити – що ти щасливий. Тому читайте її вголос».

Ярослав Поташник


Image Gallery

  • Image folder specified does not exist!
  •  

Expeditions

Експедиції

У 2000 р. була створена Комплексна науково-дослідницька експедиція Заповідника. Науковим консультант...

28 Mar 2011 Hits:4002

Read more

Architecture

The Castle of Halych

The prominent historian, one of the researchers of ancient Halych A. Petrushevych considered, that t... Read more

05 Apr 2011 Hits:15600

Churches of the Karmelits

In the war-time in 1655 the church and the buildings of the monastery were blasted and emptied. The ... Read more

02 Apr 2011 Hits:15235

The Churche of the Nativity

Nobody of researchers was lucky enough to set the date of the constructions of the church, although ... Read more

02 Apr 2011 Hits:1741