Галичани відзначили Свято Соборності

До Дня Соборності України в Галицькій центральній районній бібліотеці та Національному заповіднику «Давній Галич» відбулися заходи, приурочені січневим подіям 1918-1919 рр.
Працівники Галицької центральної районної бібліотеки підготували історичний екскурс на тему: «Возз'єднання українських земель – славетна мить, що поєднала Україну». Бібліотекарі Надія Королевич та Лідія Мацькевич розповіли про найважливіші події, що передували об'єднанню українських земель в єдину державу.
У січні 1918 року була проголошена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях, які входили до складу Австро-Угорської імперії, утворилася Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). Між урядами УНР і ЗУНР практично відразу розпочались переговори про втілення ідеї соборності. 22 січня 1919 року стало кульмінацією національно-визвольних змагань нашого народу. Цього дня на Софіївському майдані в Києві був прийнятий Акт Злуки УНР і ЗУНР. Один із найпрекрасніших моментів нашої непростої, нерідко трагічної історії, назавжди залишився в пам'яті українського народу як свято Соборності України. Але до справжнього об'єднання справа так і не дійшла. Вже через кілька днів після проголошення злуки Директорія під тиском більшовицьких орд змушена була покинути Київ. На жаль, тоді Українську державу не вдалося відстояти, але події того часу залишилися в глибинній пам'яті народу, спонукаючи до змагань за волю і незалежність рідного краю.
Документальним підтвердженням обговорюваної теми стала книжкова виставка «Від Дніпра і за Карпати, по всій Україні – і до Криму, і до Сходу хай злагода лине». Головний бібліотекар відділу обслуговування Галина Петраш ознайомила присутніх з виданнями, які розповідають про важливість Акта Злуки між УНР і ЗУНР, видатні постаті нашої історії, містять документи та світлини тих часів. Зокрема, в проголошеному Центральною Радою Універсалі зазначалося: "Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України… Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка..."
У Національному заповіднику «Давній Галич» відбулися історичні читання, приурочені січневим подіям 1918-1919 рр. Завідувач науково-освітнього відділу Ярослав Поташник зачитав уровок зі спогадів міністра внутрішніх справ ЗУНР Лонгина Цегельського про урочисті події, які відбувалися 22 січня 1919 року в Києві на Софіївській площі, зокрема прийняття Акта Злуки УНР та ЗУНР. Старший науковий співробітник цього відділу Галина Величко привернула увагу до тогочасних політичних умов на українських землях.
Завідувач науково-дослідного відділу Марія Костик розповіла про історичні передумови, які склалися напередодні об'єднання українських земель в єдину державу. Вона також зробила екскурс до подій 1918 року, зокрема бою під Крутами, детально проаналізувала причини, які призвели до трагічної загибелі цвіту української нації – патріотично налаштованих, але не навчених бойової справи юнаків. Марія Володимирівна охарактеризувала найвизначніші постаті тогочасної історії – Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Миколи Міхновського, висловила своє бачення їх ролі у згадуваних подіях.
Ідея соборної Української держави постійно жила у мріях українців. На жаль, сьогодення нашої країни знову затьмарене трагічними подіями. Та сподіваємось, що Бог допоможе нашому народу вистояти і перемогти.

Любов Бойко.

Image Gallery

  • Image folder specified does not exist!
  •  

Expeditions

Експедиції

У 2000 р. була створена Комплексна науково-дослідницька експедиція Заповідника. Науковим консультант...

28 Mar 2011 Hits:4002

Read more

Architecture

The Castle of Halych

The prominent historian, one of the researchers of ancient Halych A. Petrushevych considered, that t... Read more

05 Apr 2011 Hits:15600

Churches of the Karmelits

In the war-time in 1655 the church and the buildings of the monastery were blasted and emptied. The ... Read more

02 Apr 2011 Hits:15235

The Churche of the Nativity

Nobody of researchers was lucky enough to set the date of the constructions of the church, although ... Read more

02 Apr 2011 Hits:1741