Галицькі вчені на науковому форумі

У Київській православній богословській академії 13–14 травня 2015 року відбулася Міжнародна наукова конференція на тему: «Святий рівноапостольський Володимир – творець Української держави», присвяченої 1000-літтю упокоєння великого Київського князя Володимира і мученицької кончини святих страстотерпців благовірних князів Бориса і Гліба та 900–літтю перенесення їх святих мощів.
На авторитетний науковий форум було запрошено цілий ряд дослідників з Прикарпаття, зокрема з Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Національного заповідника «Давній Галич». Знаменно, що виступ доцента кафедри релігієзнавства, теології і культурології Ігоря Коваля було включено до пленарного засідання конференції. Його наукова доповідь стосувалася історії пошанування святих Бориса і Гліба в Галицько-Волинській Русі в ХІІ–XIV століттях. Автор дослідження розповів про зародження культу перших святих України-Русі Бориса і Гліба на Прикарпатті. На їх честь споруджувались церкви, зокрема в княжому місці функціонував у ХІІІ ст. Борисоглібський храм, фундамент якого віднайшов і розкопав у селі Побережжя Тисменицького району археолог Ярослав Пастернак. Науковець Ігор Коваль представив учасникам історичного зібрання археологічні раритети – хрести-енколпіони, металевні іконки і княжі печатки, на яких старі галицькі майстри зображували князів-мучеників Бориса і Гліба. В культурній спадщині України збереглися й ікони давньоруського часу. Найвеличніший образ на початку ХХ ст. виявив археолог Я.Пастернак, тоді ще студент Львівського університету, в старовинній церкві Святого Духа в селі Потелич на Львівщині.
Доповідач мав нагоду презентувати на конференції свої дві книги «Стародавній Галич: цивілізація відома і таємнича» та «Сучасна археологія Галича і Галицької землі».
Про рівень наукового форуму може свідчити той факт, що виступ І. Коваля прозвучав між доповідями митрополита Паризького (Франція), доктора богословських наук Мішеля Ляроша і Святішого Патріарха Української Православної Церкви Київського Патріарха Філарета. Тому представник історичної науки Івано-Франківщини подарував Провіднику Української Церкви священну реліквію княжого Галича – копію чудотворної ікони Галицької (Крилоської) Пресвятої Богородиці і книгу про святиню дослідниці Національного заповідника «Давній Галич» Ганни Жолоб.
На конференції в процесі секційних засідань виступив ще один галичанин, студент Інституту історії і політології Прикарпатського університету Андрій Петраш.


Мар’яна Коваль

Expeditions

Експедиції

У 2000 р. була створена Комплексна науково-дослідницька експедиція Заповідника. Науковим консультант...

28 Mar 2011 Hits:4002

Read more

Architecture

The Castle of Halych

The prominent historian, one of the researchers of ancient Halych A. Petrushevych considered, that t... Read more

05 Apr 2011 Hits:15600

Churches of the Karmelits

In the war-time in 1655 the church and the buildings of the monastery were blasted and emptied. The ... Read more

02 Apr 2011 Hits:15235

The Churche of the Nativity

Nobody of researchers was lucky enough to set the date of the constructions of the church, although ... Read more

02 Apr 2011 Hits:1741