Відкрилася виставка творів Володимира Баляса

У Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрилася виставка робіт видатного художника, уродженця Рогатина Володимира Баляса (1906–1980). На відкритті були присутні, крім науковців заповідника, працівники районної бібліотеки, учні Галицької гімназії та Малої академії народних ремесел м. Галича та ін.
Володимир Баляс – різноплановий митець, який вдало поєднував у своїй творчості графіку й живопис, книжкову ілюстрацію і плакат, дереворит і лінорит, мозаїку, іконопис і навіть скульптурні композиції.

Народився майбутній художник у Рогатині. З дитинства проявляв надзвичайні здібності до малювання. Навчався у Рогатинській гімназії, Львівському політехнічному інституті, згодом – у Варшавській академії мистецтв. Викладав у Львівській художньо-промисловій школі, брав активну участь у виставковій діяльності міста.
Наприкінці Другої світової війни виїхав до Німеччини, згодом жив у Канаді і США. В Торонто (Канада) розписував церкву Святого Володимира, де використав нові декоративні елементи на основі давніх народних мотивів. Картини та графічні роботи В. Баляса експонувались на виставках у Сан-Дієго, Лос-Анжелесі, Нью-Йорку, Монреалі та Торонто.
У роки більшовицького тоталітаризму на ньому лежало тавро «буржуазного націоналіста», через що прізвище художника не згадувалося у жодних мистецьких та мистецтвознавчих виданнях. Його робіт також не було в музеях України. Сьогодні спадщина відомого у світі земляка повернулася на Батьківщину зі США, де він жив останні роки. Рогатинська гімназія передала Національному заповіднику «Давній Галич» 23 роботи В. Баляса, які будуть еспонуватися в Картинній галереї впродовж двох місяців, а також світлини з родинних альбомів, ескізи до творів тощо.
Про це повідомили завідувач науково-освітнього відділу Ярослав Поташник, вчителька образотворчого мистецтва Галицької гімназії Світлана Михашула, вчений секретар Національного заповідника «Давній Галич» Наталія Качковська.
Володимир Баляс мав талант від Бога. На щастя, цей талант не загубився у вирі нелегкого життя, а розквітнув і дав плоди – роботи митця можна оглянути в Галичі.
Любов Бойко.

Expeditions

Експедиції

У 2000 р. була створена Комплексна науково-дослідницька експедиція Заповідника. Науковим консультант...

28 Mar 2011 Hits:4002

Read more

Architecture

The Castle of Halych

The prominent historian, one of the researchers of ancient Halych A. Petrushevych considered, that t... Read more

05 Apr 2011 Hits:15600

Churches of the Karmelits

In the war-time in 1655 the church and the buildings of the monastery were blasted and emptied. The ... Read more

02 Apr 2011 Hits:15235

The Churche of the Nativity

Nobody of researchers was lucky enough to set the date of the constructions of the church, although ... Read more

02 Apr 2011 Hits:1741