Завершила роботу етнографічна експедиція

На сучасному етапі розвитку вітчизняної етнології одним із актуальних завдань є комплексне вивчення етнокультурної специфіки Опілля. Важливою її складовою є дослідження та виділення локальних етнографічних особливостей життєдіяльності населення краю. У цьому контексті слід відзначити, що піднята проблематика на сьогодні залишається малодослідженою.
Метою етнографічної експедиції НЗДГ 2014 р. було дослідження проблеми духовної культури населення Опілля та її співвідношення з базовими елементами матеріальної та господарської культури, яка відображає сутність повсякденної зайнятості населення краю в духовній інтерпретації, завданням експедиції було дослідити, через певні вміння та навички, володіти певними зняннями які використовували згідно обряду та звичаями при господарюванні. Узагальнити відповідний досвід носіїв, які ще володіють відповідним інформаційним ресурсом, практикуючи їх у своїй життєдіяльності, і можуть його передати наступним поколінням.
Таке комплексне дослідження духовної культури через призму традиційної матеріально-побутової культури та господарських занять сприятиме комплексному пізнанню й аналізу спеціалізованої господарської діяльності та з’ясуванню відповідної етнокультурної обрядової специфіки, сприятиме збереженню та передачі традиційних знань і навиків які через глобалізаційні та модернізаційні трансформації нівелюються.
Наукова експедиція працювала в рамках проблематики науково-дослідної програми Національного заповідника «Давній Галич», у Галицькому, Тисменецькому, та Калушському районах Івано-Франківської області яка входить в Опільський етнографічний масив Західного (Південно-західного) історико-етнографічного регіону.
Практичне значення експедиції полягало у тому, що одержані результати наукової роботи будуть використані при підготовці написання другої частини монографії, праць із проблем етнічної ідентифікації населення України, як приклад дослідження національної та соціальної свідомості окремих груп населення, а також у лекційній роботі як один з переконливих аргументів існування етнічного району Опілля. Результати дослідження можуть бути використані етнографічними та краєзнавчими музеями при формуванні експозицій і фондів, організації музейних виставок тощо.
Отже відповідно до календарного плану, етнографічна експедиція у складі науковців Національного заповідника «Давній Галич», згідно із науковими темами провела роботу в п’ятнадцятьох селах трьох районів Івано-Франківської області, які входять в історико-етнографічний район Опілля, та зібрала речі ужиткового призначення для забезпечення музейного фонду НЗДГ у кількості більше сімдесяти предметів.
Маріанна Бацвін

Image Gallery

  • Image folder specified does not exist!
  •  

Expeditions

Експедиції

У 2000 р. була створена Комплексна науково-дослідницька експедиція Заповідника. Науковим консультант...

28 Mar 2011 Hits:4002

Read more

Architecture

The Castle of Halych

The prominent historian, one of the researchers of ancient Halych A. Petrushevych considered, that t... Read more

05 Apr 2011 Hits:15600

Churches of the Karmelits

In the war-time in 1655 the church and the buildings of the monastery were blasted and emptied. The ... Read more

02 Apr 2011 Hits:15235

The Churche of the Nativity

Nobody of researchers was lucky enough to set the date of the constructions of the church, although ... Read more

02 Apr 2011 Hits:1741