День краєзнавства: Галицько-Волинська держава на тлі історії

Нещодавно у Галицькій центральній районній бібліотеці відбувся День краєзнавства. Ініціатором його проведення стала завідувач краєзнавчого відділу Богдана Кривоніс. На зустріч з учнями старших класів Галицької ЗОШ І-ІІІ ст. були запрошені співробітники Національного заповідника «Давній Галич». Спочатку її учасники переглянули мультиплікаційний фільм «Духовне намисто» (www.youtube.com/watch?v=g7lnFDoMWHs) виробництва Львівської студії «Арт-Відео» (режисер Сергій Гармаш, автор сценарію Тарас Микитчак).
Тема зустрічі - «Галицько-Волинська держава на тлі історії». Мультимедійну презентацію про роль в історії князя Романа Мстиславича представила молодший науковий співробітник науково-освітнього відділу Богдана Труханівська. Завідувач історичного відділу заповідника Марія Костик розповіла про часи правління Данила Галицького, а провідний редактор інформаційно-видавничого відділу, член Національної спілки краєзнавців України Іван Драбчук підсумував зустріч виступом про історичне значення цього державного утворення.
Учні та їх вчителі, які прийшли на зустріч, могли переглянути виставку книг, присвячену минулому Галича. Навіть із запропонованого огляду стає зрозумілим, що тема ця є невичерпною, бо кожен дослідник знаходить своє поле для краєзнавчої, наукової чи літературної праці.
Останнім часом вчені все частіше висловлюють думку про те, що державне утворення Романа Мстиславича та Данила Галицького є державою, яка навколо себе об’єднала більшість територій роздробленої Русі. Потрібно зазначити, що така думка давно побутувала на заході, де український історик Павло Грицак написав книгу «Галицько-Волинська держава» (Нью-Йорк, 1958 р.) В той же час у радянські часи тодішня система ніби хотіла применшити роль цього державного формування і подавала його як князівство. Про це промовисто свідчить назва книги Івана Крип’якевича «Галицько-Волинське князівство» (Київ, 1984 р.)
Разом з тим, додамо від себе, отримавши визнання від Риму, наші землі стали повноцінним королівством, як Чехія, Польща, Угорщина та інші європейські держави. За західним зразком були сформовані у нас і державні інституції, а сама територія ввійшла в орбіту західноєвропейської політики і культури.
Іван ДРАБЧУК

Image Gallery

  • Image folder specified does not exist!
  •  

Expeditions

Експедиції

У 2000 р. була створена Комплексна науково-дослідницька експедиція Заповідника. Науковим консультант...

28 Mar 2011 Hits:4002

Read more

Architecture

The Castle of Halych

The prominent historian, one of the researchers of ancient Halych A. Petrushevych considered, that t... Read more

05 Apr 2011 Hits:15600

Churches of the Karmelits

In the war-time in 1655 the church and the buildings of the monastery were blasted and emptied. The ... Read more

02 Apr 2011 Hits:15235

The Churche of the Nativity

Nobody of researchers was lucky enough to set the date of the constructions of the church, although ... Read more

02 Apr 2011 Hits:1741