24 липня минуло 70 років звільнення Галича від фашистських загарбників

У Національному заповіднику «Давній Галич» відбулися історичні читання, присвячені 70-річчю звільнення Галича від фашистських загарбників. Відкрив захід завідувач науково-освітнього відділу Ярослав Поташник. Він розповів про напад гітлерівців на наш край. Німецькі фашисти бомбили Галицький район, зокрема Бовшів, вже о 4-ій годині ранку 22 червня 1941 р. 1 липня фашисти увійшли в с. Височанку, 2 липня – в Галич, а далі – в села Галицького району.
Ворожа окупація тривала довгих три роки. Жорстокі репресії, надзвичайно високі розміри «контингенту» (примусова здача хліба), збереження колгоспів у вигляді «лігеншафтів» (поміщицькі володіння), вивезення молоді до Німеччини викликали масовий спротив місцевого населення. Мешканці району ховали від окупантів хліб, худобу, майно.
На наших теренах діяв Прикарпатський курінь УПА. До нього входили сотні «Підкарпатська», «Месники» та «Смертоносні», які контролювали територію, що мала назву «Зимова Республіка». Повстанці вступали у збройні сутички з фашистами.
24 липня 1944 р. на північній околиці Галича зав’язався запеклий бій між 155-ою стрілецькою дивізією та гітлерівцями, в результаті чого в місто ввійшли радянські війська. У полон було взято 300 фашистів. Жорстокі бої точилися й за інші населені пункти. Повністю Галицький район був звільнений від фашистів 27 липня 1944 р. Та «визволитель» зі сходу, який прийшов на нашу землю, був не менш жорстоким загарбником. Про ці події розповіли присутнім наукові співробітники Національного заповідника «Давній Галич» А. Чемеринський, Р. Рарик, І. Цап’юк, О. Харук, С. Кукула, Л. Шептинська.

Любов Бойко

Expeditions

Експедиції

У 2000 р. була створена Комплексна науково-дослідницька експедиція Заповідника. Науковим консультант...

28 Mar 2011 Hits:4002

Read more

Architecture

The Castle of Halych

The prominent historian, one of the researchers of ancient Halych A. Petrushevych considered, that t... Read more

05 Apr 2011 Hits:15600

Churches of the Karmelits

In the war-time in 1655 the church and the buildings of the monastery were blasted and emptied. The ... Read more

02 Apr 2011 Hits:15235

The Churche of the Nativity

Nobody of researchers was lucky enough to set the date of the constructions of the church, although ... Read more

02 Apr 2011 Hits:1741