Галицькі караїми. Сторінка нашої історії

20 грудня в Національному заповіднику «Давній Галич» відбувся науково-практичний семінар «Книга з каменю просто неба», присвячений 10-ій річниці виходу в світ Каталогу надмогильних пам’ятників «Караїмське кладовище біля Галича».
Відкриваючи семінар і вітаючи його учасників, генеральний директор-науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський зазначив, що необхідно виробити подальшу стратегію дослідження караїмської проблематики, адже представників цього унікального народу залишилося дуже мало, зокрема в Галичі мешкає лише двоє караїмів, більше живе у Криму (м. Чуфут-Кале) та Литві (м. Тракай). Галицькі науковці повинні поставити собі за мету, щоб у нашому місті існувала не просто вулиця Караїмська, а вулиця-музей. Олександр Богданович подякував Іванові Амброзійовичу Галущаку, який, працюючи в свій час головою Галицької районної ради, врятував від знищення іконостас (гехал) зі зруйнованої караїмської святині – кенаси.
Завідувач Музею караїмської історії та культури Світлана Кукула зачитала привітання учасникам семінару від голови караїмської громади Києва Володимира Хоменка, дослідників історичної спадщини караїмського народу Світлани Саітової-Бареш з Ізраїлю та Анни Сулімович з Польщі. До речі, А. Сулімович, що мешкає у Варшаві, видала книгу, де є багато світлин із зображенням галицьких караїмів, адже діди автора жили в Галичі. За своє 765-літнє існування на наших теренах Галицька караїмська громада залишила помітний слід в історії, у томі числі й у становленні Української держави.
Цікавим був виступ почесного гостя з Криму Вячеслава Лєбедєва, який привітав присутніх від імені Симферопольської релігійної громади. Він, зокрема, наголосив, що караїмів єднають такі чотири ознаки: спільність релігії, етносу, мови і звичаїв, а втрата будь-якої мови буде втратою частини культури. У Галицько-Волинську державу представників караїмського народу привіз король Данило Галицький. З того часу чимало караїмів виїхало з України в Ізраїль, США. У цих країнах проживає відповідно кілька сотень та кілька десятків осіб. Проте у США, наприклад, створений Міжнародний інститут кримських караїмів, виходять журнали «Караимика», «Наше наследие». 
Каталог надмогильних пам’ятників «Караїмське кладовище біля Галича» – важливе видання, яке розкриває духовність галицьких караїмів, наголосив заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи Семен Побуцький. Кам’яні стели і плити на караїмських похованнях з вирізьбленими семисвічниками, виноградним листям тощо свідчать про високий мистецький рівень майстрів, а епітафії на надгробках – про неабиякий літературний хист авторів. Каталог, у якому вміщено світлини надмогильних пам’ятників караїмського цвинтаря, дає можливість прослідкувати генеалогію галицьких караїмів. У планах Національного заповідника «Давній Галич» – створення меморіального комплексу «Караїмське кладовище», включення його в екскурсійний маршрут. 
Детальніше про роботу над Каталогом розповіла співавтор видання Наталя Юрченко. Вона зазначила, що ідейним натхненником дослідження історії та культури галицьких караїмів була Яніна Єшвович, яка очолювала караїмську громаду Галича. Виходу книги у світ передувала копітка праця: разом з Іваном Юрченком ходили на кладовище, чистили пам’ятники, деякі доводилося відкопувати, робили фотофіксації, переписували і опрацьовували тексти. Переклад з гебрейської здійснив дослідник караїмської культури Олексій Кефелі. Каталог, на жаль, став своєрідною епітафією Галицької караїмської громади.
На закінчення учасники семінару переглянули документальний фільм про галицьких караїмів. Його автор Ярослав Гнесь отримав цього дня звання «Заслужений журналіст України».

Любов Бойко.

Image Gallery

  • Image folder specified does not exist!
  •  

Expeditions

Експедиції

У 2000 р. була створена Комплексна науково-дослідницька експедиція Заповідника. Науковим консультант...

28 Mar 2011 Hits:4002

Read more

Architecture

The Castle of Halych

The prominent historian, one of the researchers of ancient Halych A. Petrushevych considered, that t... Read more

05 Apr 2011 Hits:15600

Churches of the Karmelits

In the war-time in 1655 the church and the buildings of the monastery were blasted and emptied. The ... Read more

02 Apr 2011 Hits:15235

The Churche of the Nativity

Nobody of researchers was lucky enough to set the date of the constructions of the church, although ... Read more

02 Apr 2011 Hits:1741